Paleo Dieet: De Nieuwe Revolutie

Het paleo dieet is een hedendaags dieet wat ook wel bekend is onder de naam jager-verzamelaardieet. Het paleo dieet maakt vooral gebruik van vis, vlees van dieren die zich met gras gevoed hebben, fruit, groenten en noten. Deze voedingsstoffen werden ook gebruikt door onze voorouders (vandaar jager-verzamelaardieet) ongeveer tot 10.000 jaar geleden. Het paleo dieet bevat dus geen hedendaags verbouwde producten zoals granen, zuivel, zout, of olie. Het dieet is populair omdat wij (de mens) sinds de start van de landbouw genetisch niet of nauwelijks zijn veranderd, daarom lijkt het paleo dieet, het eetpatroon van onze voorouders op het ideale dieet.

In de jaren 70 werd het paleo dieet door gastro-enteroloos Walter L. Voegtlin erg gepopulariseerd. Sindsdien hebben verschillende auteurs van dieetplannen en wetenschappers het paleo dieet concept overgenomen. In de jaren 90 werd dit nog een versterkt doordat meerdere artsen en diëtisten ook echt gingen pleiten voor het paleo dieet. De diëtisten hebben op basis van de hedendaagse voedselproducten diverse paleo diëten samengesteld die erg lijken op wat onze voorouders aten. (bron Wikipedia)

paleo dieet

Paleo dieet: “De Paleo Revolutie” van Mitchel van Duuren.

In 21 dagen je gezondheid terug krijgen? Dat is wat Mitchel van Duuren je beloofd met zijn Paleo Revolutie.

Ik was zeer sceptisch over weer een ander soort dieet, maar na enig onderzoek kwam ik erachter dat het paleo dieet al enige jaren bestaat. Het is dus opnieuw afgestoft door Mitchel en in een modern jasje gestoken. Vandaar dat ik toch de proef op de som heb genomen en het heb getest samen met mijn vriendin. Niet dat wij kilo’s kwijt moesten (een paar is natuurlijk altijd fijn) maar de voornaamste reden was gezonder worden en meer energie krijgen. Precies wat er beloofd wordt.

Het idee achter het Paleo revolutie is niet meer brandstof binnen krijgen dan dat je gebruikt. Want wanneer jij meer brandstof binnenkrijgt dan je verbruikt zal je lichaam het als vet op gaan slaan. Op zich klinkt dit zeer logisch en vanzelfsprekend, maar ik viel in verbazing toen ik zag dat ik ook (veel) meer binnen kreeg dan ik verbruikte. Ik stond hier echt van te kijken omdat ik goed op let op wat ik eet.

Het probleem zat hem niet echt in de hoeveelheden die ik at maar in de producten die ik at. Mijn grootste boosdoener was glucose. Dit kwam omdat ik veel koolhydraten at, ik houd van brood, pasta en aardappelen, maar teveel van dit is allemaal niet goed. Koolhydraten worden in het lichaam namelijk omgezet naar glucose en als je hier teveel van binnenkrijgt zal dit opgeslagen worden als vet.

10.000 jaar geleden konden onze voorouders gewoon niet zoveel suikers en koolhydraten eten, gewoon omdat dit er niet was. Ons lichaam is gemaakt om 80 gram koolhydraten te verwerken per dag en niet de 400 a 500 gram die we nu binnen krijgen. Ik had vooral als boosdoeners: brood, aardappels, pasta, snoep, vruchtensappen en chips.

Ik had vooral een laag energielevel door het eten van deze producten. Hier wilde ik graag wat aan veranderen en ben dus begonnen met het paleo dieet.

Ik ben begonnen met het lezen van het boek, dit heb ik zo intens gedaan en tevens aantekeningen gemaakt zodat ik zeker wist dat ik alles goed begrepen had. Nadat ik alles goed begrepen had heb ik het mijn vriendin ook uitgelegd en hebben wij elkaar de belofte gedaan door te zetten tot we ons energieker zouden voelen.

Het moeilijke aan het Paleo dieet was het laten staan van mijn favoriete gerechten. Vooral de pasta en brood waren echt een gemis voor mij. Ik had het gevoel dat ik de hele dag honger had in het begin en ook de eerste week hadden we allebei last van hoofdpijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met alle stoffen die je lichaam niet meer binnen krijgt en verwerkt. In de eerste week had ik niet meer energie, zelfs minder leek het wel. Ik gebruik in plaats van suiker, koud geslagen honing, dit om sommige gerechten toch nog een zoetige smaak te geven. (Koud geslagen honing is de gezondste variant om iets te zoeten).

In de tweede week ging het allemaal al wat beter en makkelijker. De koud geslagen honing gebruik ik steeds minder en ik begin me inderdaad steeds energieker te voelen. Ik heb meer zin om te bewegen en kan me beter zetten om te gaan sporten. De maaltijden beginnen ook steeds beter te smaken, het eten van vlees was in ieder geval al geen probleem, alleen ik mis nog wel steeds mijn pasta en het brood. Gelukkig hebben ze producten die je nodig hebt bijna allemaal bij de supermarkt. Als je dit allemaal bij de speciaalzaak moet gaan halen kost dit een vermogen.

Ik ben nu bezig met de derde week en ik heb het idee dat mijn energie level nog steeds stijgt. Tevens ben ik 2,5 kilo afgevallen tot nu toe, een mooie bijkomstigheid. Ik blijf zo nog even door gaan, want deze manier van leven bevalt me wel. Het fijne is ook dat het paleo dieet niet heel duur is in aanschaf. Voor €47,- heb je al een compleet dieet programma met een lijst van alle producten die je mag eten.

paleo dieet

Wil je meer weten over de Paleo Revolutie klik dan hier.

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter