Arctic Air Ultra – Een goede upgrade van het origineel?

De Arctic Air Ultra is net als zijn voorganger een persoonlijke luchtkoeler die warme, droge lucht aanzuigt en omzet in koel en vochtige lucht. De bediening is erg eenvoudig en vereist alleen dat de watertank wordt gevuld en de “airco” wordt aangesloten op een stopcontact.

Wat claimt de Arctic Air Ultra te doen:

 • Koelt, zuivert en bevochtigd de droge lucht
 • Is wel 20% krachtiger dan zijn voorganger
 • Koelt elke kleine ruimte, zoals slaapkamer, woonkamer, keuken of bijvoorbeeld babykamer
 • Klein en makkelijk te verplaatsen
 • Milieuvriendelijk
 • 3 verschillende standen
 • Bijna muisstil en met één watertank koelt de Ultra versie tot wel 10 uur.

De kosten van de Arctic Air Ultra zijn €49,95. Maar krijg je ook een goede “airco” voor dit geld. Wij hebben het nieuwe model net als zijn voorganger met warm weer uitgeprobeerd.

Onze ervaring met de Arctic Air Ultra

De Arctic Air Ultra is de opvolger van de originele Arctic Air-koeler die ongeveer een jaar geleden uitkwam. De verbeterde versie heeft volgens de makers minimaal 20% meer kracht dan het eerste model.

Na het uitpakken van de eenheid, merkte ik meteen enkele verschillen op tussen de Ultra-versie en de originele Arctic Air. Er waren bijvoorbeeld enkele ontwerpverschillen (het is kleiner en bevat instelbare ventilatieopeningen), de bedieningselementen aan de bovenkant van de Airco zijn anders. Tevens zit er een gewone stekker aan i.p.v. een USB Kabel.

Het eerste wat wij deden is de filter in het water dompelen en vervolgens zijn we de watertank gaan vullen tot het maximum. Vullen tot het maximum betekent niet dat er liters water in de Arctic Air Ultra gaan. Het is zelfs een stuk minder dan we hadden verwacht. Hierna staken we de stekker in het stopcontact en onmiddellijk begon de “airco” te koelen. Volgens de digitale thermometer is de temperatuur van de lucht rond de 16 graden Celsius. 

Wat is het verschil tussen de nieuwe en de oude versie

Voor de eerste vergelijking heb in de luchtuitlaat van de nieuwe Arctic Air Ultra vergeleken met het originele model. Ik heb ze beiden gevuld met water en heb ze naast elkaar aangezet. Mijn eerste indruk is dat de nieuwe versie harder blaast en dat de lucht iets kouder aan voelt. Dit werd bevestigd toen ik na 10 minuten met een digitale thermometer de lucht temperatuur op heb gemeten die de 2 airco’s uitblazen. Het verschil in temperatuur zat ongeveer op 5 graden Celsius. De nieuwe versie van de Arctic Air blies 5 graden koudere lucht uit. 

Ik vind het bovenstaande echt een verbetering ten opzichte van de originele Arctic Air. Vooral deze dingen vielen ons op: de ventilator is sterker, je kunt de luchtstroom zelf aanpassen en de waterbak is een soort van anti-lekbak. Hierdoor zal je minder snel water knoeien. (wil je nog meer verschillen weten kijk dan even op deze Engelse website: arcticairfaq.com)

Voor de volgende test om nog een koelere luchtstroom te krijgen heb ik de filter in de vriezer geplaatst. Vervolgens heb ik deze na een uur terug geplaatst en de “airco” wederom aangezet. Vervolgens heb ik de temperatuur gemeten en kwam tot de conclusie dat de lucht uit de “airco” rond de 10 graden Celsius is. Op deze manier koel je een ruimte natuurlijk sneller af.

Net als bij de originele Arctic Air kun je dit nieuwe model ook vullen met ijswater (De Ultra zelfs met ijsblokjes). Hierdoor zal de “airco” ook koelere lucht uitblazen. Na de “airco” een paar minuten aan te hebben staan heb ik wederom gemeten, de resultaten zijn ongeveer hetzelfde als wanneer je de filter in de vriezer zet.

Als je de Arctic Air Ultra afzet tegen een gewone ventilator zal je merken dat de kracht niet veel verschil uit zal maken. Echter door het water, ijsblokjes of bevroren filter zal de lucht wel degelijk een stuk koeler aanvoelen.

Verschillen onder elkaar tussen Arctic Air en de nieuwe Ultra

 • Nachtverlichting op de Artic Air Ulta kan niet van kleur veranderen
 • De verbeterde versie heeft een verstelbaar luchtrooster
 • Mogelijkheid om de filter te bevriezen en wassen bij de nieuw variant
 • Mogelijkheid gebruik van ijsblokjes in het waterreservoir.
 • Geen USB aansluiting bij de nieuwe versie

Door bovenstaande mogelijkheden vinden wij de Arctic Air Ultra een goede verbetering van de originele Arctic Air. Echter geen van beiden zal een hele kamer afkoelen, maar de lucht die de Arctic Air Ultra uitblaast is een stuk koeler dan bij een ventilator.

Als je een hele kamer wilt koelen zal je echt moeten kijken naar een Airco. Klik hier om meer airco’s te vergelijken.

Meer weten over de Arctic Air Ultra of wil je hem bestellen klik dan hier.

7 Totale Score
Arctic Air Ulta- Beter dan zijn voorganger

De Arctic Air Ultra is net als zijn voorganger een kleine airco/ ventilator. Echter is deze variant sterker en heeft deze meer mogelijkheden met betrekking tot het koelen. Lees in de tekst het vergelijk tussen de originele versie en de nieuwe Arctic Air Ultra.

Uw recensie toevoegen  |  Lees recensies en reacties
1 Reactie
 1. Antwoord
  Sandra Van Vreckem 25 juli, 2019 op 01:04

  Arctic cooler:
  Ik had er direct twee gekocht en ben echt teleurgesteld… Werkt voor geen meter en nochtans woon ik op een kleine oppervlakte met twee kindjes.
  Echt weggesmeten geld. Ik ga ze weg gooien en iets anders bestellen dat echt verkoelt!

Laat een reactie achter