Safe & Healthy UV desinfection – Doodt dit echt bacteriën?

De laatste tijd hoor je van alles op televisie wat we allemaal kunnen doen om bepaalde bacteriën en zelfs eventueel virussen te kunnen doden.  Makers van allerlei producten, zoals ook van de Safe & Healthy UV desinfection springen in op deze hype, maar werken ze ook echt? We gaan het proberen te testen, maar bij sommige producten kun je weinig resultaat zien met het blote oog en moet je eigenlijk vertrouwen op de wetenschappelijke testen.

Wat claimt de Safe Healthy UV Desinfection te doen?

De product omschrijving is zeer aantrekkelijk, je kunt het UV licht gebruiken om alles te ontsmetten, van post tot computertoetsenborden. Zelfs banken, stoelen en tafels zou je kunnen ontsmetten en bacterie en zelfs virus vrij maken. Door het krachtige UV-C licht zou je alles kunnen ontsmetten zonder chemische producten. Ideaal voor thuis, op reis of op kantoor.

De Safe & Healthy UV desinfection is volgens de makers gebaseerd op de UV lampen in een ziekenhuis. Het UV-C licht wat deze lampen uitstoten zouden het DNA van bacteriën en virussen verstoren zodat ze uiteindelijk sterven. Een belangrijk detail is in deze dat de lamp wel sterk genoeg moet zijn om dit te kunnen bewerkstelligen.

Hoe gebruik je de Safe & Healty UV lamp?

Je ontsmet verschillende oppervlaktes door het UV licht een tiental seconden 2 centimeter boven het oppervlak te houden. Per oppervlak geeft de instructie aan dat je het apparaat een verschillend aantal seconden moet gebruiken. Na een tiental seconden zal de lamp een geluid tonen dat het oppervlak ontsmet is en kun je door naar het volgende oppervlak.

Het oppervlak van de lamp is niet echt heel groot waardoor je lang bezig bent om iets te ontsmetten. Zeker als je het licht elke keer tien seconden op dezelfde plek moet laten schijnen.

Maar werkt de Safe & Healthy UV Desinfection dan wel?

Echt goed is het niet te controleren of deze UV lamp daadwerkelijk bacteriën en virussen doodt. Veel is afhankelijk van de sterkte van de lamp. Bij het bestellen kregen wij 2 lampen binnen en  hebben ze getest. De lamp werkt op 4 batterijen, deze zitten niet inbegrepen. Wat opviel was dat de ene lamp al gelijk een stuk minder sterk was dan de andere lamp. De kwaliteit van de 2 lampen was dus al verschillend, wat natuurlijk vreemd is.

We hebben de lampen gebruikt op verschillende oppervlaktes en het werkt zoals ze beschrijven in de gebruiksaanwijzing. Het piepje na 10 seconden werkt en het apparaat gaat makkelijk aan. Zelf uitschakelen van de lamp als je hem bijvoorbeeld per ongeluk omdraait naar je gezicht doet de lamp niet. De lamp gaat vanzelf uit nadat je hem enkelen minuten niet hebt gebruikt.

We hebben verder even onderzoek gedaan naar UV-C lampen en de werking er van. Hierin valt op dat gladde oppervlakten volgens verschillende onderzoekers nog wel te desinfecteren zijn, maar hout en kleding/ stof bijna niet. Wel wordt duidelijk dat alles valt of staat bij de sterkte van het licht. UV – Lichten met een sterkte van rond de 260 nanometer zouden goed zijn om te desinfecteren zegt een onderzoeker van de universiteit van Californië. Maar het grootste probleem is dat het niet te controleren is. Of het dus werkt kunnen we niet zeggen, de lamp zou sterk genoeg moeten zijn.

Wil je de Safe & Healthy UV Desinfection kopen en zelf proberen klik dan hier.

Luchtfilters

In onze ogen als je iets wilt wat reinigt kun je beter gebruik maken van speciale luchtfilters, het is bewezen dat dit wel werkt. Speciale HEPA filters zuiveren de lucht en beschermen zo jou en iedereen in huis. Echter zijn de aanschafkosten voor deze filters wel een stuk hoger dan van een UV-C lamp. 

Klik hier voor een een mooi overzicht voor speciale luchtfilters voor in huis of op kantoor. Hier zie je ook een vergelijk en kun je meerdere klantreacties teruglezen.

 

 

5 Totale Score
Moeilijk te beoordelen

De Safe & Health UV desinfection lamp is moeilijk te beoordelen of deze werkt omdat dit zelf niet te controleren is. De kwaliteit van de lamp valt ons tegen, zeker omdat één van de twee lampen niet goed werkte bij aanschaf. Al met al als je iets wil hebben wat zuivert kun je in onze ogen beter een een goede luchtfilter aanschaffen.

Uw recensie toevoegen
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter